Paks II: Megkezdődhet az első számlák kifizetése
Legfrissebb

- Nem indokoltak a változások az új blokkoknál

- Családbarát intézkedésekért kapott elismerést Paks

- Intézkedések Pakson, a Duna alacsony szintje miatt

- Karbantartás – másképpen

- Céggyűrű-átadó ünnepség

- Paks közterületeinek megújítása

- Családbarát Díj Paks Polgármesteri Hivatalának

- Költségvetés : három rekonstrukció is elindulhat

- Ismét politikai terepen a paksi bővítés ügye

- Húsz díjazott a buszkifestő rajzpályázaton

- Koszorúk – Aradért

- A térségben élők kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Paks II: Megkezdődhet az első számlák kifizetése

2017. november 07. 11:46:15  nyomtatási kép
 

Energy Investment Fórum 2017 – A magyar energiaszektor regionális és globális helyzete, Paks II.

 

Budapest, 2017. november 7., kedd (PAKS-PRESS) – Az első tíz fővállalkozói számla kifizetése megkezdődhet, értéke 98 millió euró – jelentette be Dr. Aszódi Attila a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartásáért felelős államtitkár a magyar régiós energia-ellátás kilátásairól és a Paks II. beruházás aktualitásairól tartott előadásában az Energy Investment Fórum 2017., első szekciójában a Hotel Sofitelben, Budapesten, kedden.

 

Mayer György, a Paks-Press Hírügynökség budapesti tudósítója írja:

 

- A Paks II. beruházás uniós vizsgálatának lezárása után megkezdődik a magyar – orosz államközi szerződés hitelének lehívása – közölte a konferencián Aszódi Attila államtitkár. Szavai szerint az első tíz fővállalkozási számla kifizetése elindult, ennek összege mintegy 98 millió euró, a finanszírozási arány továbbra is 80-20 százalék.

 

A paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár az európai országok eltérő földrajzi adottságaival indokolta, hogy nemzeti hatáskörben az energia-mixek kialakítása. Ezt is összegezve ismertette, hogy az Unió országaiban mintegy 30 százalékos részarányt képvisel az atomenergia, 40 százalék a fosszilis energiahordozók és nagyon ingadozó az időjárás-függő megújulók felhasználása.

 

- Az EU területén mintegy egymillió MW beépített erőműves kapacitás van, ebből 900 ezer MW a kontinentális területen, közülük pedig 590 ezer MW, az 50 MW-nál nagyobb nagyerőmű. Közülük a következő 15 évben 150 ezer MW-nyi kapacitást kell leállítani, vagyis nagyon jelentős új kapacitás létesítésére lesz szükség – ismertette Aszódi Attila.

Hozzátette, a megoldásra vonatkozó különböző forgatókönyvek, így például a WEO 2016 előrejelzés szerint a nukleáris kapacitásokat meg kell tartani, valamint a megújulók és a vízenergia jelentős bővítésére is számítani kell.  

 

A magyarországi helyzetet vizsgálva látható, hogy itthon is jelentős beruházásokra lesz szükség. Az alapterhelést a jelenlegi négy paksi blokk viszi, ám 2032-2037 között leállnak, ennek pótlását jelenti majd a Paks II. beruházás, de emellett jelentős, így megújuló kapacitásokra lesz szükség – fogalmazott az államtitkár.

 

A Paks II. projekt aktualitásairól szólva Aszódi Attila jelezte, a legjelentősebb engedélyeket már megkapták, jelenleg a létesítési engedélykérelem beadásán dolgoznak. Az uniós vizsgálatok kapcsán kitért arra is, hogy minden EU-s jóváhagyás megszületett, így lezárult az állami támogatással kapcsolatos kérdések vizsgálata is.

 

- A számos bizonytalansági kérdést is vizsgálva azt látjuk, hogy a különböző forgatókönyvek alapján 6,79 és 7,90 százalék közötti megtérüléssel számolhat a projekt, ennek várható átlaga 7,35 százalék, vagyis ennyi belső megtérülés várható, tehát a projekt megtéríti az összes költséget – jelentette ki.

Felidézte, hogy a Bizottság úgy látta, hogy a projekt finanszírozása az uniós joggal összhangban van, ugyanakkor számos elvárást is megfogalmaztak, ezek között volt a társaság teljes önállóságának igénye, ezért történt a névváltozás is.

 

Bejelentette: november hatodikán döntés született arról, hogy a magyar – orosz államközi szerződés hitelének első részletét lehívják. 

 

Képükön: Aszódi Attila államtitkár tájékoztatja a Energy Investment Fórum résztvevőit a Hotel Sofitelben,

Budapesten, 2017. november hetedikén.

Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter. +++

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             

 

 

 

 


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű