Bővítés - Paks térségében ötszáz projektet készítettek elő
Legfrissebb

- Bemutatkoztak a Fidesz-KDNP jelöltjei

- Testületi döntések

- Szabó Péter: gyarapodó jövőt építhetünk Szent István örökségéből

- Bemutatkoztak a Deák Ferenc Egyesület jelöltjei

- A Paksi Képtár felírható receptre

- Valótlanok a Duna vízének felmelegedéséről szóló hírek

- Könyvben a város jelene, jövőképe

- Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

- Nem jelent biztonsági kockázatot a vízhőmérséklet

- Szezonnyitó sajtótájékoztató a Paksi Fc-nél

- Október 13-ra tűzték ki a választásokat

- A klímavédelmi célkitűzéseket Paks II-vel lehet teljesíteni

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Bővítés - Paks térségében ötszáz projektet készítettek elő

2017. december 01. 15:11:26  nyomtatási kép

 

Szekszárd, 2017. december 1., péntek (PAKS-PRESS) – Óriási kockázatot jelent a magyar gazdaságnak az, hogy a villamosenergia-import évek óta meghaladja a 30 százalékot – mondta Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak megépítéséért felelős tárca nélküli miniszter a Tolna megyei Mérnöki Kamara fórumán, pénteken.  

 

Süli János, a projekt szükségességét indokolva azt mondta: a villamosenergia-import évek óta meghaladja a 30 százalékot, a lignitet feldolgozó, 1000 megawattos mátrai erőmű 10-15 év múlva kiesik a termelésből; 2030-ban 5000 megawattnyi kapacitás hiányzik majd a hazai villamosenergia-rendszerből.

 

- Világosan látható, hogy a bővítés ellenzői elferdítik, félremagyarázzák az adatokat, Paks II. végrehajtható feladat, járható út és a továbbiakban is nem Paks III-ról beszélünk, hanem arról, hogy mivel kell pótolni majd a kieső kapacitásokat, mit építünk majd az elkövetkezendő, Paks II. utáni időkben. – Másképp nem lesz lehetőség a folyamatos és olcsó energiaellátásra – fűzte hozzá Süli János.

 

- Bővítéssel együtt Paks és a környék, mintegy 47 településének erőteljes fejlődését is tervezzük – mondta el.

 

Becskeházi Attila a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkár arról számolt be, hogy Paks térségében 500 lakhatási, infrastrukturális, oktatási, vendéglátási projekt van előkészítve a bővítés megvalósításához. A projekten összesen hétezer ember dolgozik majd, közülük 1500-3000-en oroszok.

 

A bővítési projekthez másfél éve készült számítást idézte: akkor a hazai beszállítók a 17 százalékos arányt tudták volna elérni, ami fejlesztésekkel 37 százalékra növelhető - mondta. - Mindehhez mintegy 80 milliárd forintnyi technológiai fejlesztési programra van szükség - jegyezte meg.

 

A magyar vállalkozások a legnagyobb beszállítói arányt, 85 százalékot az 500 milliárd forintos hányadot képviselő építőipari beruházásokban érhetik el, a legnagyobb szeletet képviselő, 1700 milliárd forintos gépészeti beruházások terén 22 százalék az elérhető magyar arány.

Az államtitkár úgy vélekedett: a magyar vállalkozások erős integráció révén tudnak részt venni a projektben.

 

Szabó Péter, Paks polgármestere a tanácskozáson elmondta, hogy Paks és a több megyét is érintő környező települések feladata, hogy az atomerőmű bővítéséhez szükséges infrastruktúrát felépítsék. Paks város felkészült és folyamatosan aktualizálja a város gazdaságfejlesztéssel és városfejlesztéssel kapcsolatos terveit, ezeket egyezteti az illetékes államtitkársággal, a Paks II. Zrt-vel, és az orosz partnerrel is.

Mint fogalmazott, Paks előtt álló feladatok között kiemelten szerepel az út- víz-, szennyvíz-, villamoshálózat, illetve a kommunális területek, továbbá a szolgáltatások és a munkahely-teremtés, a vállalkozás- és ösztönzés lehetőségeinek fejlesztése.

 

Képünkön: Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak megépítéséért felelős tárca nélküli miniszter beszél a Tolna megyei Mérnöki Kamara fórumán.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű