Biztonságos a hazai radioaktív hulladékok tárolása
Legfrissebb

- Intézkedések Pakson, a Duna alacsony szintje miatt

- Karbantartás – másképpen

- Céggyűrű-átadó ünnepség

- Paks közterületeinek megújítása

- Családbarát Díj Paks Polgármesteri Hivatalának

- Költségvetés : három rekonstrukció is elindulhat

- Ismét politikai terepen a paksi bővítés ügye

- Húsz díjazott a buszkifestő rajzpályázaton

- Koszorúk – Aradért

- A térségben élők kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

- Továbbtanulási nyílt nap az ESZI-ben

- TEIT-nap a paksi atomerőműben

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Biztonságos a hazai radioaktív hulladékok tárolása

2017. december 07. 16:42:57  nyomtatási kép


Budapest, 2017. december 7., csütörtök (PAKS-PRESS) - A központi Nukleáris Pénzügyi Alapban jelenleg 282 milliárd forint van. Az idei befizetések elérték a közel 28 milliárd forintot -, ebből a legtöbbet, 22,8 milliárdot a Paksi Atomerőmű utalt át, a kiadások pedig 13,2 milliárd forintot jelentettek. A társaság a következő évben mintegy 12,5 milliárd forint kiadással számol – közölte a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 

Mayer György, a Paks-Press budapesti tudósítója írja:


Mint azt Kereki Ferenc a társaság működéséről elmondta: a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló, amely a paksi atomerőmű kis és közepes aktivitású hulladékait fogadja be, öt éve kezdte meg a felszín alatti működését. Az egyes kamrába 4833 hordó hulladékot helyeztek el, ezzel a kamra megtelt. A felszíni tárolóban jelenleg 1703 hordó hulladék van, ezeket a kettes kamrába helyezik el, melynek a működési engedélyét szeptember 7-én kapták meg. Ettől kezdve a tárolás már egy új megoldással, helytakarékosabban és gazdaságosabban, de ugyanolyan biztonság szavatolásával működik.

 

Az új rendszerben négy darab 200 literes fémhordó kerül egy vékony falú, merevített konténerbe, a hordók és a konténer fala közötti teret pedig folyékony radioaktív hulladékkal kevert cementpéppel töltik ki az atomerőműben, így az eddigi holt teret is kihasználják. Az új eljárással több, mint duplájára emelkedik a kamrában elhelyezhető hulladék mennyisége, ami hosszú távon mintegy 18 milliárd forint megtakarítást eredményez.

 

A paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) idén ünnepelte üzemeltetésének 20. évfordulóját. A tároló 20 kamrájában jelenleg 9007 kiégett kazetta van, de már elkészült a 21-24. kamra is, melyek használatba vételi engedélyét még az idén szeretnék megkapni – tájékoztatott Kereki Ferenc. Szavai szerint az átmeneti tároló jelenleg 11416, a későbbi tervek szerint pedig összesen 17743 kazetta befogadására lesz alkalmas.

 

Az idei beszállítás már befejeződött, jövőre pedig további 300 kiégett üzemanyag kazetta érkezése várható. Azzal, hogy az atomerőműben áttértek a 15 hónapos üzemanyag-ciklusra, valamint a tárolókban sűrűbb rácskiosztást alkalmaznak, a jövőben az eredetileg tervezettnél kevesebb kiégett kazetta keletkezik, illetve adott helyen több kazettát tudnak elhelyezni. Vagyis kevesebb tároló modulra lesz szükség, ez pedig további több milliárdos megtakarítást eredményez – fogalmazott Kereki Ferenc.

 

Az RHK Kft. kutatási programja tovább folytatódott egy mély-geológiai tároló kialakítására. Március végén Bakonya térségében újabb kutatófúrás létesült, egy korábbi 474 méter mélységű fúrás maximum 1300 méteres mélységű párjaként.

 

Az összegyűjtött adatokból, vizsgálati eredményekből a szakemberek továbbra is arra a megállapításra jutottak, hogy a bodai agyagkő egy igen jó vízzáró képességű kőzet, amely az elmúlt évezredekben kellő stabilitást mutatott. A terepi munkálatokkal párhuzamosan folytatódik a kutatási program következő szakaszának előkészítése. A kutatás végső célja a végleges tárolásra alkalmas helyszín kiválasztása és a hosszú távú biztonságának igazolása.

 

A püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóban az intézményi, tehát nem atomerőművi eredetű kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékokat kezelik.

 

Az RHK Kft. itt is folytatja a korábban elindított biztonságnövelő program második szakaszának végrehajtását. Idén 15 szervezettől 66 beszállításuk volt, ami összességében 3,8 köbméter radioaktív hulladék átvételét jelentette – összegzett Kereki Ferenc. 


A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a transzparens működés jegyében, az RHK Kft. Pakson és Bátaapátiban is üzemeltet látogatóközpontot. 

Ennek szükségességét az is igazolja, hogy csak az NRHT-t eddig mintegy 100.000 szakmai és laikus látogató tekintette meg, nyílt napokon és egyéni szervezett látogatások keretén belül. 

- Az RHK Kft. számára, tevékenységéből adódóan igen fontosak a lakossági kapcsolatok - tájékoztatott az RHK Kft. kommunikációs vezetője. Honti Gabriella hozzátette, éppen ezért, a szakemberek ebben az esztendőben is számos ismeretterjesztő programot szerveztek az érintett térségekben, együttműködésben a településeket tömörítő társulásokkal. 


A három tároló és a nyugat-mecseki kutatási terület körzetében, rendszeresek a közvélemény-kutatások is. - Ennek eredményei eddig mindig azt mutatták, hogy az RHK Kft. tevékenységének társadalmi elfogadottsága igen magas, köszönhetően a rendszeres tájékoztató munkának és a tárolók biztonságos üzemeltetésének - fűzte hozzá Honti Gabriella. 


Fotó: PAKS-PRESS/Molnár Gyula. +++



FACEBOOK

Paksi Atomerőmű