A paksi befektetők Kalocsára tekintenek
Legfrissebb

- Süli János miniszter a fejét fogta

- Muszorgszkij: Egy kiállítás képei - mesében

- Közmeghallgatás, költségvetés, menhely, közlekedés

- RHK Kft: felelősségteljes megoldások a hulladékkezelésben

- Franciaország és Magyarország nukleáris megállapodásokat kötött

- Bursa Hungarica, karácsonyi csomag, tűzifa

- Védelmi gyakorlat a Paksi Atomerőműben

- Az InnoEnergy stratégiai partnere lett az MVM

- Megdőlt a hazai áramfogyasztási rekord

- Meghalt Hirt Ferenc, a Fidesz-KDNP frakció tagja

- Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

- A Paks II: Magyarországnak nincs hiteltartozása

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


A paksi befektetők Kalocsára tekintenek

2018. január 25. 06:31:08  nyomtatási kép
 

Paks/Kalocsa 2018. január 25., (PAKS-PRESS) - Közel másfél év óta, elsősorban paksi magánszemélyek keresik-kutatják, vásárolják a legmegfelelőbb árú és fekvésű lakásokat, házakat Kalocsán és környékén – írja a kalohirek portál arra hivatkozva, hogy a Paks II. beruházáshoz kapcsolódóan megépülő Duna-híd után az ingatlankiadásból hosszú távon állandó bevételhez, extraprofithoz jutnak.

 

A kereset- és árnövekedés tényét a Duna menti települések polgármesterei portálunknak éppúgy megerősítettek. Géderlak polgármestere mellett más településvezetőknél is rendszeresen érdeklődnek paksiak, akik folyamatosan eladó lakások, házak után kutatnak. 

A Duna-híd bejelentése óta Kalocsán kívül elsősorban a foktői, uszódi, majd a többi Duna menti település ingatlanai iránt nőtt meg a kereslet. 

 

Kalocsán az egyre nagyobb számú paksi érdeklődők tipikusan Széchenyi lakótelepi lakásokat keresnek és vásárolnak. Ennek következtében ezeknek a lakásoknak az ára szinte ugrásszerűen megemelkedett. Eltekintve az egyes lakótelepi lakások elhelyezkedésétől, fekvésétől és állapotától, általánosságban elmondható, hogy ott az átlagos ár négyzetméterenként 150 ezer forint körül mozog. Ez különösen annak tükrében mutat látványos emelkedést, hogy a 2012-2013-as válsághoz képest a lakásárak jelenleg mintegy 30 százalékkal magasabbak.

A paksi vásárlók általában a 1,5-2 szobás, 5-6 millió forint értékű lakásokat keresik.

 

A családi házak esetében is megnőtt a vásárlási kedv.  Jelenleg a 10-15 millió forint értékű, az 1970-es években épült sátortetős ház a favorit, Kalocsán egy belvároshoz közeli, közepes állapotú sátortetős ház négyzetméterenkénti ára pillanatnyilag eléri a 120-140 ezer forintot. A szakember szerint vélhetően ezeknek a házaknak az értéke is növekedni fog. Ugyanakkor egy már az 1990-es években épült, jó állapotban lévő ház négyzetméterenkénti ára 180 ezer forint.

 

Pakson jelenleg minimum  dupla akkora ára van a lakóingatlanoknak mint Kalocsán,  legyen az lakás vagy ház. Az atomvárosban az új lakások árai úgy elszabadultak, hogy egy belvároshoz közeli fekvésű, új építésű 100 négyzetméteres lakás ára 48 millió 500 ezer forint, tehát egyetlen négyzetméter 485 ezer forint.

 

Kalocsán, az egyetemi városokhoz hasonlóan felélénkülhet az albérletpiac. Valószínű, hogy már a híd építésének megkezdésekor jóval többen szeretnének majd albérlethez jutni a városban, ami egyértelműen az árak emelkedését hozza.

 

- Ám, hogy lesz-e Kalocsán és környékén klasszikus értelemben vett ingatlan-bumm, az egyelőre a közelgő választásokon is múlik - állapítja meg írásában a portál.

 

Képünkön: Szél Bernadettnek, az LMP társelnökének flashmobja Kalocsa főutcáján csak az újságírókat érdekelte 2017. március 9-én.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű