A gimisek nyerték a Teller Ede fizikaversenyt
Legfrissebb

- Suzuki Barta: tízmilliókat fizetünk a város költségvetésébe

- Önkormányzat, nagyadózói fogadás

- Paks II.: sikeres bírálatra készülnek

- Süli János miniszter ünnepi beszéde Borjádon

- Szabó Péter: sikeres várost építünk

- Átadták a Paksi Atomerőmű újságírói díjait

- Az elkerülő út sok fejtörést okoz

- Rövidesen elkezdi idei országjáró körútját a Paks II.

- A tiszta, okos és megfizethető energiára alapoz az új nemzeti energiastratégia

- Új feketególyapár foglalta el a bekamerázott gemenci fészket

- Letartóztatásba helyezték a szekszárdi kislány megölésével gyanúsított férfit

- Egy 19 éves férfit gyanúsítanak a szekszárdi kislány megölésével

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


A gimisek nyerték a Teller Ede fizikaversenyt

2018. május 11. 15:11:24  nyomtatási kép


 

Paks, 2018. május 11., péntek (PAKS-PRESS) – Az atomerőmű környezetében az iskolák erőteljesebben foglalkoznak a természettudományos tárgyakkal, a műszaki pályára és majd a munkerőpiacra való felkészítésben jelentős szerepük van – mondta a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) településeinek általános iskolái számára szervezett vetélkedőn, az atomerőmű kommunikációs igazgatója.

 

Dr. Kovács Antal annak a reményének adott hangot, hogy a versenyben résztvevő fiatalok közül a legjobbakat egy fizikatáborba is elhozhatják. Ez tovább erősítheti bennük a későbbi szakmaszeretet, a fizikusok tudásanyaga a mérnökök számára elengedhetetlen, és a következő öt évben több százan mennek nyugdíjba a paksi atomerőműből: a fiatal generáció építése megkezdődött. Megbecsüljük és várjuk őket – tette hozzá.

 

E gondolatok jegyében is rendezte meg - most már harmadik alkalommal -, az Atomenergetikai Múzeum a Teller Ede vetélkedőt. A TEIT településeinek általános iskolái számára szervezett verseny fizikaismeretekre és a múzeum kiállításának anyagára egyaránt épített. A vetélkedővel egy időben fizikatörténeti kiállítás is nyílt a múzeum előterében.

 

A környék nyolc iskolájából érkező, háromfős csapatok az előzetesen elkészített prezentációjukat mutatták be a verseny első szakaszában „Mennyi energiát használok?” címmel.

 

Kiemelt szándéka volt a múzeumnak ezzel, hogy a csapatok saját kutatásaik és ismereteik alapján tegyenek megállapításokat a kijelölt témát illetően, modern eszközökkel, akár videóformában feldolgozva azokat.

 

A mechanikai és hőtani témájú, valamint elektromosságtannal és atomfizikával kapcsolatos számítási feladatok után a fizika tantárgyhoz kapcsolható tesztek vártak a diákokra, amelyek jelenségek magyarázatára irányultak, de kitértek a múzeumi fizikaórán látottakra is. A diákok a bemutatott fizikatörténeti tárlat vonatkozásában is kaptak feladatot, valamint online múzeum-ismereti feladatsort oldottak meg.

 

Az eredményeket összesítve a zsűritagok méltatták a résztvevők felkészültségét, a vetélkedőt végül a Paksi Vak Bottyán Gimnázium csapata nyerte, a csapat tagjai: Szabó Zita, Hermán Flóra, Horváth Nóra Eszter. Az első három helyezett csapat lehetőséget kap az Ifjú fizikusok táborában való részvételre június második felében.

 

Az Atomenergetikai Múzeum a természettudományokkal összefüggő, élményközpontú ismeretátadást kiemelten kezeli, ennek jegyében állította össze múzeumpedagógiai programját is. Mindez nagyban hozzájárul a jövő mérnökutánpótlásának orientálására a műszaki pálya felé, de emellett a tudományos alaposságú gondolkodás fontosságát is hangsúlyozza a hétköznapi élet tekintetében.


Damjanovitsné Eke Violetta a gimnázium nyertes csoport felkészítő tanárja elmondta, hogy a tanítványai már korábban jól szerepeltek versenyen. A hiedelmekkel ellentétben a gyerekek szeretik a fizikát, nagyon érdekes kísérletek vannak ebben a tantárgyban, a mindennapi jelenségeket mutatjuk meg számukra egyszerűen és érthetően szeretnénk tanítani, ehhez korszerű oktatási segédeszközök is a rendelkezésünkre állnak – fűzte hozzá.

 

Enyedi Bernadett múzeumigazgató elmondta, hogy a múzeum munkájában fontos, hogy hosszútávon is számítanak fiatalokra a tudomány népszerűsítésében a természtet-tudományos tárgyak megszerettetésében.


- Az intézmény edukációs programjába jól illeszkedik a fizikaverseny, amely kiegészíti, egyben pedig lezárja a tanév teljes időszakában zajló kihelyezett fizikaórákat, valamint hangsúlyt helyez a múzeumi gyűjtemény megismerésére is – fogalmazott Enyedi Bernadett.

 

Képünkön:

Szabó Zita, Hermán Flóra, Horváth Nóra Eszter, (b.-j.) a Paksi Vak Bottyán Gimnázium csapata nyerte az Atomenergetikai Múzeum, Teller Ede vetélkedőjét.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++FACEBOOK

Paksi Atomerőmű