Bana János: Paks erőt meríthet ’56 összefogásából
Legfrissebb

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

- Megkezdődött az első felvonulási épületek kivitelezése

- Eredményes tanulók a Parlamentben

- A Hulladékudvarban kötnek ki a szabálytalanul tárolt autók

- A rózsaszín csokitól az argentin tangóig

- Testületi döntések

- A lakosság is tehet a szúnyoginvázió ellen

- Egyre hangosabbak a német atomstop ellenzői

- Városi fotópályázat – eredményhirdetés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Bana János: Paks erőt meríthet ’56 összefogásából

2018. október 24. 08:45:48  nyomtatási kép


Paks, 2018. október 24., szerda (PAKS-PRESS) - A legfontosabb az, hogy megtanítsuk a fiatalokat arra, milyen fontos a hagyományok ápolása, a múlt megismerése ahhoz, hogy a jövőben ne kövessük el ugyanazokat a hibákat, melyek miatt veszélybe kerülhet hazánk, szabadságunk, függetlenségünk – mondta Bana János alpolgármester az ötvenhatos emlékműnél, a Városháza előtti téren tartott beszédeben, október 23-án.

 

Ünnepi megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján szervezett ünnepségen, Pakson.

 

Bana János arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy emlékezni érdemes mindenkire, akik saját akaratukból, és azokra is, akik az eseményekkel sodródva, de részeseivé váltak ennek a nagyszerű és erkölcsileg felemelő harcnak, a szabadságért vívott küzdelemnek. Hozzátette, ahogy a magyar történelemben már sokszor megtörtént, az elnyomó hatalom külső segítséggel leverte a forradalmat és megkezdhette a megtorlást, az igaz hazafiak testi, lelki és erkölcsi megsemmisítését. Felidézte, hogy bárhol, ahol az ellenállás legkisebb csírája is megjelent az országban, kegyetlen megtorlás következett. Így történt ez Pakson is – tette hozzá.

 

Rámutatott, hogy azok közül, akik megélték az 1956-os forradalmat és valós emlékekkel rendelkeznek az eseményekről, egyre kevesebben vannak velünk ezeken az ünnepi napokon. A fiatalok közül néhányan a családtagok megélt emlékeiből, de többségük csak a történelemórákon, megemlékezéseken, könyvekből ismerheti meg a lezajlott eseményeket, esetleg lelkes helytörténészek kutatásaiból azt, hogy mi történt ezekben az időkben lakhelyükön, vagy annak környezetében.

 

Bana János szavai szerint egyre halványabbak és távolabbiak a történések, az 1956-os események. - A gyorsuló világ, a ránk zúduló információk tömege elnyomja a fontos dolgokat, gyengíti a társadalmi emlékezetet. - Sokszor formálissá és egysíkúvá válnak ünnepeink, a felnövekvő nemzedék egy része nem is érti ezen ünnepek fontosságát és jelentőségét – fogalmazott.

 

1956 üzenete egy olyan városnak - mely évtizedek óta az átlagostól eltérő lehetőségekkel rendelkezik, ahol évtizedek óta megszoktunk egy életformát, napi városi ritmust, és amely egy hatalmas, a város minden polgárát megpróbáló változás küszöbén áll, az lehet, hogy minden élethelyzetben szükség van az összefogásra, közös akaratra, mely minden korosztályt érint. Hogy a változás sokszor elemi érdeke egy országnak, vagy egy város közösségének is. Céljainkat csak közösen tervezve, a város érdekeit szem előtt tartva, ha szükséges, egyéni érdekeinket feladva érhetjük el – mutatott rá az alpolgármester.

 

- Mindezt nem idegenektől, más népek történelméből, hanem saját múltunkból tanulhatjuk meg, amire emlékezni, belőle mindennapjainkhoz erőt meríteni nemcsak kötelességünk, de elemi érdekünk is – mutatott rá Bana János.

 

Az alpolgármester beszéde után az önkormányzat, a Paks II., a társadalmi és kulturális szervezetek vezetői és képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúit és virágait az ötvenhatos emlékmű talapzatánál. +++
FACEBOOK

Paksi Atomerőmű