Szabó Péter: ’56 biztos erkölcsi pont
Legfrissebb

- Közmeghallgatás, költségvetés, menhely, közlekedés

- RHK Kft: felelősségteljes megoldások a hulladékkezelésben

- Franciaország és Magyarország nukleáris megállapodásokat kötött

- Bursa Hungarica, karácsonyi csomag, tűzifa

- Védelmi gyakorlat a Paksi Atomerőműben

- Az InnoEnergy stratégiai partnere lett az MVM

- Megdőlt a hazai áramfogyasztási rekord

- Meghalt Hirt Ferenc, a Fidesz-KDNP frakció tagja

- Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

- A Paks II: Magyarországnak nincs hiteltartozása

- Az atomenergia a stabil áramellátást szolgálja

- Atomenergia - a zöld energia világában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Szabó Péter: ’56 biztos erkölcsi pont

2018. október 24. 09:38:02  nyomtatási kép
 

Paks, 2018. október 24., szerda (PAKS-PRESS) – A mai biztonságos, kényelmes és szabad életünket köszönhetjük 1956 mártírjainak, egy nagyobb jóért időnként vállalnunk kell a lemondást, a változást, a megszokottak elengedését, mindazt, ami itt Pakson ránk is vár a következő évtizedben. Megfelelő hozzáállással fejlődést és biztos jövőt hoz mindannyiunk, de különösen is gyermekeink számára - mondta Szabó Péter.

 

Paks polgármestere az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepi esten mondott beszédet, a Csengey Dénes Kulturális Központban, kedden. 

 

Beszéde bevezetőjében arról szólt, hogy szerencsés nemzet vagyunk: - Szerencsések, hiszen évszázadról évszázadra megtermi nemzetünk azokat a hősöket, akiket szemlélhetünk, akiknek tettei mindörökre belevésődnek gondolatainkba, húsunkba, akiknek bátorsága, értékrendje fényt hoz, utat mutat, büszkeséget és tartást ad egy nemzetnek a legnehezebb időkben is – fogalmazott. 

Hozzátette, hogy szerencsések vagyunk azért is, mert ’56 hőseiből, tanúiból még jó néhányan itt élnek közöttünk, akikkel tudunk beszélni az ötvenes évek borzalmairól, és szüleink, nagyszüleink elmondták nekünk azt is – akkor is, ha tilos volt róla beszélni – hogy ki volt Nagy Imre, Mindszenty József, vagy a paksi hősök, Kolonics János, Cuczor Antal vagy Tuba János.

 

– Ha éppen csak a fülünkbe súgták is, de tudtuk, hogy fiatalok, egyetemisták, gyári munkások, budapestiek és vidéken élők egyszerre mondták, hogy elég volt. Mert az igazság mindig a felszínre kerül. Mert a sötétséget minden hajnalban legyőzi a fény – jegyzete meg.

 

A folytatásban arról szólt, hogy ’56 hősei a XX. század, és az egész magyar történelem fényes példaképei lettek, az igazság és a szabadság hősei, akik példát adnak ma is arra, hogy milyen lélekkel, értékrenddel kell és érdemes élni. 1956 értékei, szellemisége, lelkülete és a mindezekért harcoló mártírok jelentik újkori nemzetünk számára azt a biztos erkölcsi pontot, melyhez szabnunk kell akaratunkat, jövőképünket, azt az értékrendet, melyben méltók leszünk az ’56-os forradalom és szabadságharc örök értékeihez és hőseihez.

- A forradalmárok kijelölték nekünk az utat, és vérükkel mindörökre szívünkbe írták az igazság, a szabadság és az önfeláldozás bátor tetteit – fűzte hozzá Szabó Péter.

 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az erősebb, a nagyobb ma sem szereti, ha a kisebb a maga útját járja. Ha meg akarja védeni önmagát, kultúráját, határait. Ha van saját értékrendje, önbecsülése, akarata, maga érdekeinek megfelelő jövőképe. A szabadság nevében az unió maga is a csendes diktatúra határán jár. Igen, egyre inkább úgy tűnik, hogy Európa nyugati fele az elmúlt évtizedekben belekényelmesedett saját maga jólétébe, elfelejtve olyan alapvető törvényszerűségeket, minthogy megszülető gyermekek nélkül nincs biztonságos időskor, nincs semmilyen típusú fejlődés egyetlen ország számára sem.

 

Ennek megoldására az elmúlt években rengeteg önfeladás és hibás döntés született, mely zavart, és félelmet hozott Európára. Felidézte, hogy ebben a helyzetben úgy tűnik elfelejtődnek Európa évezredes értékei. Az a távolba feszített cél és értékrend, mely felemelte a kontinenst, amelyért oly sokan harcoltak és adták életüket a történelem folyamán. Úgy tűnik, ma újra nekünk kell példát adni Európának józanságból, bátorságból, összefogásból az alapvető emberi értékek melletti kiállásról.

 

1956 októberében nem volt másikra mutogatás. Az idősek és fiatalok, egyetemisták, gyári munkások, nők és férfiak személyesen vállalták a változás felelősségét, minden áldozatát, kudarcát, és a jövőnek, vagyis nekünk megszerzett örömét és gyümölcseit. Ha ők, akkor nem teszik, ma mi is egy másik világban élünk.

 

Mint azt a polgármester beszédében kiemelte, minden ünnep addig él, amíg fontosnak tarjuk tartalmát, mondanivalóját, amíg a jelenbe hozzuk meghatározó pillanatait, ameddig emlékezünk rá és emlékeztetjük magunkat is mindarra, amit ünneplünk. 1956 eseményeiről ma már nem kell gyermekeinknek suttogva, sötét szobákban beszélni.

 

– Azt kívánom mindannyiunknak, hogy újra és újra merjük elmondani nekik ’56 hőstetteit, emlékeztessük a szabadság és béke idején is magunkat, hogy mindez ajándék, melyet sokak vére és szenvedése árán nyertünk el, és merjük mindennap egymás javára megélni az 1956-os forradalom és szabadságharc lelkületét, tiszta értékrendjét szolidaritásban, bátorságban, önfeláldozásban az igazság és a szabadság szeretetében – zárta ünnepi megemlékezését Szabó Péter.

 

Az esten átadták Faller Dezsőnek, a Pro Urbe emlékérmet, a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány idei díjazottainak elsimerésket adtak át, ezt követően a Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium adott ünnepi műsort, Ne tűrd! címmel, majd Barnabás István alpolgármester mondott pohárköszöntőt. +++
FACEBOOK

Paksi Atomerőmű