Nincs fenntartható rezsicsökkentés atomenergia nélkül
Legfrissebb

- Idén is sok látogatót fogadott a Város napján a Paks II interaktív kamion

- Teltház a Paks II. kamionjában, a Város Hete rendezvényein

- Az atomenergia a megfizethető árú villamos energia záloga

- Szabó Péter: biztonságos, fejlődő, békés életet Paksnak

- Állásbörzén keres szakembereket az MVM Csoport

- Hidvégi: július 1-től elérhető lesz a babaváró támogatás

- Indul a Paks II. Akadémia

- Építésfelügyeleti hatósági vizsgálat

- Tudományos örökség és új megoldások a fizikaversenyen

- Szálka - Horog Étterem & Delicatesse

- A régió is szerephez jut a Paks II. projektben

- EP-választás: Kövér László, lakossági fórum

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Nincs fenntartható rezsicsökkentés atomenergia nélkül

2019. február 14. 07:44:02  nyomtatási kép

 

- Minden ország szuverén döntése, hogy milyen energiakosarat alkalmaz, s a választott koncepció mellett ki is kell tudni állni – mondta el a Magyar Hírlapban Kovács Pál, az új paksi blokkok tervezéséért és megépítéséért felelős államtitkár. Arról is beszélt, hogy egyre élesebben kirajzolódik, hogy a jövő energiakosarában atomenergia és megújuló energiaforrás egymás mellett foglalnak helyet a globális felmelegedés megállítása és ellátásbiztonságunk érdekében: nincs fenntartható rezsicsökkentés atomenergia nélkül.

 

A mindenkori magyar kormánynak feladata, hogy minden körülmények között biztosítsa az energiaellátás biztonságát, ami nemzeti függetlenségünk egyik záloga. Minden ország szuverén döntése, hogy milyen energiakosarat alkalmaz, s a választott koncepció mellett ki is kell tudni állni - fogalmazott a lap kérdésére Kovács Pál.

 

Paks II. nélkül nincs hosszú távú biztonságos áramellátás. Ezt a majdnem hároméves vizsgálatát követően az Európai Bizottság is elismerte, jóllehet az elhúzódó uniós vizsgálatok miatt ugyan van késedelem, másrészről azonban egyeztetnünk kell az orosz féllel a belső tartalékokat illetően. Az államtitkár elmondta: - Ezeket a tartalékokat igyekszünk most feltárni, hogy mire a beruházás konkrét megvalósításához érünk, minden feltétel adott legyen. Jelenleg azon dolgozunk, hogy a megfelelő minőségű tervezési dokumentáció rendelkezésre álljon, és a kivitelezést a legrövidebb idő alatt le tudjuk bonyolítani. A hangsúlyt a gyakorlati részre, a kivitelezés feltételeinek biztosítására helyezzük.

 

– Aki Pakson jár, láthatja, zajlik a munka. A létesítési területen a transzformátor állomás elkészült, a napokban folyik a próbaüzem. Három másik épület engedélyezése megtörtént, az Országos Atomenergia Hivatal kiadta a szükséges dokumentumokat. A telephelyen levő összes épületnek, még egy vizesblokknak vagy egy étteremnek is hasonlóan meg kell felelnie a szigorú előírásoknak, mint magának az atomerőműnek. A munka elkezdődött, amelynek látható nyoma van – mondta el Kovács Pál, aki a városban történt változásokról is beszélt:

 

– A fellendülés a városon belül is tapasztalható, a Pollack Mihály utcában telekfejlesztés indult, és egy hatalmas lakópark is épül a volt borkombinát helyén. De nemcsak a várost, az egész térséget fel kell készíteni a projekt befogadására, ez komoly infrastruktúra-fejlesztést jelent, ezeket a munkákat Becskeházi Attila államtitkár úr koordinálja. Az ingatlanárak már akkor megugrottak, mikor a kormányközi megállapodás megszületett. Az addigi pangó helyzetből hirtelen egy működő „piac” lett. Ez az állapot azóta is, tart.

 

Paksnak jelentős szerepe van a rezsicsökkentésben is – emelete ki az államtitkár. - Amikor 2010-ben elvállaltam a helyettes államtitkári posztot, jelentős mértéket öltött a számlát nem fizetők aránya. Rengetegen képtelenek voltak a számlájukat kiegyenlíteni. A tartozások arányát a négy év alatt jócskán sikerült is csökkenteni, ebben a rezsicsökkentésnek és az állami piacszabályozásnak igen komoly szerepe volt. A rezsicsökkentés érdekében megtettünk minden piaci intézkedést, amire szükség volt. A törekvés az elmúlt öt évben folytatódott tovább. Ma ott tartunk, hogy az Európai Unió 28 tagállama közül Bulgária után Magyarországon a legolcsóbb a villamos energia.

 

Óriásiak az eltérések: például az atomenergiát elutasító Németországban a fogyasztó mintegy háromszorosát fizeti, mint mi, magyarok. Egyre élesebben kirajzolódik, hogy a jövő energiakosarában atomenergia és megújuló energiaforrás egymás mellett foglalnak helyet a globális felmelegedés megállítása és ellátásbiztonságunk érdekében: nincs fenntartható rezsicsökkentés atomenergia nélkül. Hosszú évtizedek óta alkalmazzuk az atomenergiát, a magyarok véleményére és eredményére nemzetközi szinten is komolyan odafigyelnek - fűzte hozzá a Magyar Hírlapnak adott interjúban, Kovács Pál. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű