Átadták az ország egyik legnagyobb naperőművét
Legfrissebb

- Készülnek az erőműépítést kiszolgáló létesítmények

- Testületi ülés – sajtótájékoztató

- Tanácsadó testület alakult

- Donáth Anna Pakson

- Egyensúlyi költségvetést készítenek elő

- Atomerőmű: főjavítás az egyes blokkon

- Polgármesterek: térségfejlesztés, kommunikáció

- Kiemelkedő eredmények

- Paks II. – Információ első kézből

- Egy „CSEPP” a nevelésért

- A félévi bizonyítvány javítható

- Orosz asszonyok, Pakson

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Átadták az ország egyik legnagyobb naperőművét

2019. március 05. 12:21:01  nyomtatási kép


Mayer György írja:


(PAKS-PRESS) Paks, 2019. március 5., kedd – Paks mától nemcsak a nukleáris, hanem a megújuló, ezen belül a napenergia magyarországi központja is – mondta az MVM Csoport és egyben az ország egyik legnagyobb, a Paksi Atomerőműtől néhány kilométerre létesített 20,6 MWp beépített napelem teljesítményű és 17,2 MW inverter kapocsteljesítményű naperőművének átadási ünnepségén Dr. Kaderják Péter, energiaügyekért és klímaügyekért felelős államtitkár.

 

- Az áramtermelés jelentős részét az erőmű biztosítja, ám mostantól kezdve már nemcsak a nukleáris energia, hanem a tiszta, megújuló energiatermelés is Pakshoz kötődik. Paks mindig is az együttműködés és a fejlődés városa volt, melyet ez a mostani együttműködés is bizonyít – fogalmazott köszöntőjében Szabó Péter, Paks polgármestere.

 

Ünnepélyes keretek között adták át az MVM Csoport és egyben az ország egyik legnagyobb, a Paksi Atomerőműtől néhány kilométerre létesített 20,6 MWp beépített napelem teljesítményű és 17,2 MW inverter kapocsteljesítményű naperőművét.

 

A Csámpától délre, egy több mint 51 hektáros területen létesült napelem-park építtetője az MVM Zöld Generáció Kft. (korábbi nevén MVM Hungarowind Kft.). A beruházás 9 milliárd forintos költségének 65 százalékát az MVM Csoport saját forrásból finanszírozta, 35 százalékát Európai Uniós forrásból biztosítja.

- Paks mától nemcsak a nukleáris, hanem a megújuló, ezen belül is a napenergia magyarországi központja – mondta az átadási ünnepségen Dr. Kaderják Péter, energiaügyekért és klímaügyekért felelős államtitkár.

Mint többek között hangsúlyozta, a jelenleg is kidolgozás alatt álló, új nemzeti energiastratégia fókuszában a tiszta, okos és megfizethető energetika áll, ezzel összhangban a most átadott beruházás is rámutat arra, hogy a megújuló és az atomenergia nem egymást kizáró, hanem egymást kiegészítő energiatermelési mód, amelyek hatékonyan tudják csökkenteni az éghajlatváltozás hatásait.

 

A Nemzetközi Energia Ügynökség előrejelzése szerint 2040-ig mintegy 25 százalékos energiaigény növekedéssel kell számolnunk, és a jövőben létesülő energiatermelő beruházások kétharmada megújuló alapú lesz. Magyarországon a jövőben a fogyasztót helyezzük az energiastratégia központjába, ennek keretében többek között a napenergia felhasználását mind az ipari, mind a lakossági fogyasztóknál támogatni fogja a kormány – jelezte az államtitkár.

 

Dr. Benkő Tamás János, jogi és koordinációs ügyekért, valamint közműszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár azt hangsúlyozta, hogy az MVM Csoport országszerte épülő naperőművei szorosan illeszkednek a kormány klímabarát energiaszektor kialakítására vonatkozó céljaihoz, valamint a rezsicsökkentés fenntartásához. Mint mondta, az MVM Csoport 2019-ben mintegy 27 milliárd forintot fordít napenergia projektem megvalósítására.

 

Szabó Péter, Paks polgármestere köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy Paks neve 40 éve összefonódott az atomerőművel, melyhez ezer szállal kötődik a város. Az áramtermelés jelentős részét az erőmű biztosítja, ám mostantól kezdve már nemcsak a nukleáris energia, hanem a tiszta, megújuló energiatermelés is Pakshoz kötődik. Paks mindig is az együttműködés és a fejlődés városa volt, melyet ez a mostani együttműködés is bizonyít.

 

Az MVM Csoport minden eddiginél nagyobb mértékben növeli megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfólióját. A cégcsoport hét projekt keretében országosan 110 naperőművet létesít EU-s társfinanszírozással és ezzel az MVM a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő vállalat lesz Magyarországon. A cégcsoport jelenleg 72 MW megújuló termelői kapacitását az év végére 140-150 MW-ra szeretnék növelni - emelte ki Kóbor György, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

 

Mint jelezte, a paksi energetikai beruházás jelentős lépés a hazai megújuló villamosenergia-termelésben, amely mintegy 8500 háztartás, azaz több mint 20 ezer ember villamosenergia-ellátását biztosítja, mindemellett hozzájárul Magyarország energiahordozó-importjának mérsékléséhez. Működésének köszönhetően éves szinten több mint 22 000 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása.

 

Az MVM Hungarowind Kft. legmodernebb technológiát felvonultató paksi naperőműve 28.120 darab 275W-os, és 46.240 darab 280W-os, összesen 74.360 darab napelemtáblájával, összesen 20,6 MW beépített kapacitásával átlagosan évi 22,2 GWh villamos energia termelésére képes.

 

Az MVM Csoport országosa megépülő 110 naperőműve mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamos energia szükségletét képes majd fedezni. A fotovoltaikus erőműveknek köszönhetően évente több mint 100 ezer tonnával fog csökkenni az ország szén-dioxid kibocsátása.

 

Az MVM Csoportnak a paksi napelem parkhoz hasonló méretű, 20 MWp beépített kapacitású felsőzsolcai fotovoltaikus naperőműve tavaly augusztus óta termel a hálózatra.

 

Képünkön:

Átadták a Pakson a naperőművet

–  Dr. Kaderják Péter, energiaügyekért és klímaügyekért felelős államtitkár, dr. Benkő Tamás János jogi és koordináció ügyekért, valamint közmű-szolgálatatásokért felelős helyettes államtitkár, Kóbor György, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója és Szabó Péter, Paks polgármestere a nemzeti színű szalag átvágása után, az MVM Csoport és egyben az ország egyik legnagyobb, a Paksi Atomerőműtől néhány kilométerre létesített naperőművének átadásán, 2019. március 5-én.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű