A rózsaszín csokitól az argentin tangóig
Legfrissebb

- Két héten belül megszűnhet a veszélyhelyzet

- Süli János: a vírus nem hátráltatott minket

- Pünkösd: az ünnepet már nagytemplomban tartják meg

- Megnyitnak az óvodák és bölcsődék

- Reprezentatív az országos szűrővizsgálat

- Paks: 500 milliárd kilowattóra

- Visszatérhet lassan az egészségügyi ellátások köre

- Szabó Péter: hétfől újabb nyitás várható

- Lakásárak a virus idején

- Megérkezett Brüsszel jóváhagyása a talajelőkészítő munkákhoz

- A járványhelyzetben is jól teljesít a hazai erőműpark

- A járványügyi helyzetben is folyamatos a toborzás

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


A rózsaszín csokitól az argentin tangóig

2019. június 17. 18:34:40  nyomtatási kép


Sokan vagyunk úgy, hogy hiszük valakiről, hogy ismerjük. Ennek az is az oka, hogy többnyire ugyanabban a szerepben látjuk, újra és újra. Aztán egyszer csak úgy jön szembe, ahogyan még nem. Például úgy, ahogyan egy közismert, népszerű cukrász fiatal argentin tangót táncol. Nem is rosszul, legalább olyan jól, mint amilyen neki már a városban is ismert rózsaszín csoki.

 

Az a közel négyszáz néző, aki vasárnap látta a művelődési központban a Pódium Táncstúdió évzáróját, meglepetés lehetett, hogy a stúdió egyik tanárnője, Éberling Réka olyan partnerrel lép a világot jelentő deszkákra, akiről eddig egészen mást tudott. Az argentin tangó nem a legkönnyebb műfajok közé tartozik, de ha valakinek vannak már alapjai, hozzáadott tanulmányai, a mozgásművészet szeretete és kellő bátorsága, mégis sikerülhet.

 

Az alapokat Krausz Ádám tánciskolájában, gimis korukban sajátították el, már akkor is partnerként Rékával, de az utak kettéváltak, a különböző szakmák tanulása eltávolítja az egykori partnereket egymástól. A kisváros azonban képes az ilyen különbözőségek feloldására, a múlt közös emlékei felültethetik az embert a nosztalgiavonatra, az egykori tiniévek előhozhatják a legszebb emlékeket.

 

Az argentin tangó, amit táncoltak, egy eredetileg Argentínából és Uruguayból származó, a XX. század első évtizedeiben kialakult társastánc, erősen improvizatív jellegű. Nincs alaplépése, a férfi minden egyes lépésnél rögtönöz, a nő pedig nem tudhatja, mi lesz a következő lépése. Nincsenek benne előre megszabott lépésminták: egy folyamatos, szavak nélküli párbeszédre van szükség férfi és nő között, a tánc minden pillanatában.

 

Ez is lehetett a siker titka, a tánctanárnő rábízta magát partnerére, de végül is mindegy, hogy ki kit vezetett, a fellépés sikerre volt ítélve, talán nem is annyira a produktum miatt, ami önmagában is tetszetős volt, hanem azért, mert Sitkei Balázs már így is, úgyis népszerű fiatalember a városban. Új szint, új szerethető ízeket hozott a város édességeket kedvelőinek kistányérjára, és már több éve sok-sok hölgy vétkezik nála, a gyengébb nem már csak ilyen.

 

Egyszer volt már egy megvillanás, a Város Napján, talán kevesek figyeltek fel. Az akkori főpróba sikerén felbuzdulva, most már jöhetett a színpad. Az első, igazi színpadi produkció. Taps a jutalom, amely tovább alapoz: a biztatást, hogy nem szabad abbahagyni. Lesz folytatás, ígéri.

 

Aki sokféleképpen képes megújulni, a szakmában sem tesz másképpen, a fagylaltszezon egy hetes újdonságai közé tartozik nála a Kesudió, a Fekete tea étcsokoládéval, a Fehér menta és a Passió joghurt.

A hölgyválasz pedig lehet még ezeken kívül majd egy argentin tangó, vagy egy újabb, egy másik tánc.

 

Paks, 2019. június 17.

 

Kiss G. Péter.

 

Képükön: Éberling Réka és Sitkei Balázs argentin tangót táncol a Pódium Táncstúdió évzáró gálaműsorán, a Csengey Kulturális Központban, 2019. június 16-án. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű