A Paksi Képtár felírható receptre
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2020. december 3.

- Zárt Gastroblues

- Munkaerő átcsoportosítások az idősek otthonába

- A paksi beruházás ütemterv szerint halad

- Összefoglaló, 2020. december 2.

- Összefoglaló, 2020. december 1.

- Fontos mérföldkövek a Paks II. projektben

- Együttműködési megállapodás

- Gerjen: a vírus nem állíthatja le a kapcsolatokat

- Összefoglaló, 2020. november 30.

- Koronavírus: intézménybezárások Pakson

- Összefoglaló, 2020. november 27.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

A Paksi Képtár felírható receptre

2019. augusztus 09. 10:37:55  nyomtatási kép

 

Gyakran fogalmazódik meg Pakson a szakemberhiány, többnyire a műszaki, egészségügyi, vagy éppen oktatás területeiről, a kulturális szférában ennél jóval kisebb a hiátus. Aztán, ha mégis itt van köztünk egy lány, aki történetesen művészettörténész, még egy év eltelte után is alig tudunk róla valamit.

 

A munkahelyén, ahol dolgozik, a Paksi Képtárban, az sem különösebben keresett, vagy felkapott hely, jóllehet az eltelt pár év alatt mégis, a szakmában országosan is elismert és keresett kiállítótér a kortárs művészek számára kiváló hely és megmutatkozási lehetőség.

 

A művészetek összetett és sokszor meg nem értett világában a kortárs alkotók nincsenek könnyű helyzetben. A nem kell magyaráznitól a megmagyarázhatókig, a megértéstől a meg nem értésig eltelt idő több generáció óta tart, egészen napjainkig. A XX. század második felének művészeti irányzatai, az absztrakt stílusok és a köztes különbségek, a hatvanas-hetvenes években induló performance művészet, a minimal art, a koncept art és a legfrissebb kortárs tendenciák elkerülik az átlagpolgár érdeklődését, figyelmét.

 

Miért lenne Pakson is másképpen. Amikor egy csoport mégis idelátogat a halkan hallható kommentárok között előforduló megjegyzésben, a néhány, első látásra sem bonyolult vonalak egyszerűsége, vagy figurális alkotások gyermeki megformálása – a miebbenaművészet kérdését veti fel. Igen, de van, akik meg is csinálják, ellentétben azzal a sokakkal, akik nem veszik erre a fáradságot. Az átlagpolgár is sokat gondolkozik az élet dolgain, megfogalmazása a konkrétumokig azonban már nem történik meg.

 

A mentális utak vizuálisan és térben a megfogalmazástól - a megjelenítésig nem csupán időigényesek, de alkalmat teremtenek a gondolatok cseréjéhez, ami a mai rohanó világban külön érték. Minden egyes alkotás más és más embert szólít meg, mindenkire másképpen hatnak.

 

A kortársak többsége azonban nem érti a kortárs művészeteket, az ebben megfogalmazott üzeneteket. A jelenkor vizuális kultúrájának minden szegmense rárakódik erre a problémára, ma, amikor például a szociális média képfolyamában élve dézsából öntve kapjuk a képi megjelenéseket, akkor nem találjuk meg egy kortárs művész egész mentális struktúráját, életútját, szenvedését és örömét, a derűt, vagy bánatot, a felkiáltást, vagy a katarzist, egy kikristályosodást, amely aztán rögzül a bemutatott, kiállított alkotásban.

 

Megváltozott a képzőművészet társadalomban betöltött funkciója, átalakult a művészeti nyelvek gondolkodásmódja is. Más eszközökkel dolgoznak az alkotók, és mások az alkotások. Igaz ez az építőművészetekben, a fotóművészetben, vagy sorolhatnánk. A fotó, ha nem is ölte meg a portréfestészetet, de eltávolította azt helyétől és funkciójától.

 

A „hátrányos helyzetű” kortárs művészeteknek ilyen körülmények között ad otthont a Paksi Képtár. Ahol egy kis közösség dolgozik azon, hogy olyan kínálatot adjon, ahol megismerhetők a kortárs művészek, úgyis, mint ember, úgyis, mint alkotók, a látensből áthaladhatnak a látható válás alagútjain. 

Ez a „küzdelem” napjainkban, elsősorban a gyerekeken keresztül valósul meg, a múzeumpedagógusok áldozatos munkáján keresztül. Az eltelt alig húsz évről, amely óta létezik a kortárs művészet paksi otthona, nem született hozadék-összefoglaló, jóllehet kivételes szellemi felfrissülés helyszíne, az országban is egyedülálló.

 

Az alternatív utak megtalálása változatlanul a mai fiatal felnőtteknek is generációs probléma. A Képtárban arra is gondolnak, hogy bátorítsanak, hogy legyen idő a más nézőpontokra, megismerhetők legyenek olyan vizuális nyelvi kódok, amelyek révén jobban megismerjük egymást, és ne csak elfogadóak, hanem befogadóak is legyünk.

 

Majsai Réka, a fővárosból egy éve érkezett Paksra. Egy fiatal művészettörténész, aki elvágyódott Budapestről, onnan, ahol minden van, de a vidéki kisvárosban felfrissülést hoz számára az egyszerűen megfogalmazott, a "miért szép és érdekes" kérdés, közelebb kerülhetett az emberekhez, ezen a helyen egyre kevésbé idegen. 


Olyan kiállítási programot szeretne, amely nemcsak formai-műfai kérdések által vet fel aktuális témákat, olyan edukációs célzatú feladatokat, amelyekben az alkotások megismertetése és népszerűsítése mellett kevésbé absztrakt módon mondanak el történeket a világról. Ezen felül a Képtár gyűjteményét is szeretnék gyakrabban megmutatni.

 

Az elmúlt tíz évben ritka és érdekes kiállításokat szerveztek a Képtárban. Elég, ha csak arra emlékezünk, hogy itt járt Bacsó Péter is. Az épület olyan lehetőséggel, kiállítótérrel rendelkezik, amely országosan is ritka, nincs még egy ilyen hely, egy ilyen helyzet. Azon is dolgoznak, hogy ne legyen a hely és az helyzet olyan, amit nem értenek meg. A megértés része lehet a mentális egészségnek: Majsai Réka szerint felírhatnák receptre, egy ilyen „lazulás” frissítheti a szellemet.

 

A napi munkája mellett doktori iskolába is jár. Filozófia doktori iskolán belül művészettörténet doktori program, lehet úgy lesz, hogy nem lesz jó semmire, de az a vélekedése, hogy amíg az ember nem veszti el a hitét, addig, azt képzeli, hogy a művészet a hétköznapok része.

Egyre otthonosabban érzi magát, és egyre több olyan helyzet van, amiben jól érzi magát. Egy év után már nem tudja a hét minden napját fővárosiként Budapesten tölteni, formálódik paksi énképe, legyőzve azt az érzést, hogy ott több lehet.

 

Paks azt az időszakot éli a változások mostani éveiben, hogy a fiatal értelmiség, generáció itt találja meg boldogulását és a helyi társadalmi integrációs lehetőségek egyre kevésbé jelentenek kihívást.

A kihívások itt várják a fiatalokat. Mint Majsai Rékát is, akik a kiállítási programok felelőse.

 

xxx

 

A Tárlatvezetés, borkóstolóval - Január Herceg - Baksa-Soós János kiállításához kapcsolódva, ma, augusztus 9-én, öt órától tárlatvezetést tartanak a Paksi Képtárban.

Utóirat: mindenkit szeretettel vár Majsai Réka (is).

 

Paks, 2019. augusztus 9.

 

Kiss G. Péter.

x

Paksi Atomerőmű