A Paks 2. projekt már 400 engedéllyel rendelkezik

A Paks 2. projekt már 400 engedéllyel rendelkezik

2019. november 06. 15:43:22  nyomtatási kép


Alekszej Lihacsov és Süli János a Paks II. Atomerőmű orosz fővállalkozójának képviseletén tett látogatást

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2019. november 6., szerda – Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója felkereste a Paks II. Atomerőmű orosz fővállalkozójának, az ASZE Mérnöki Vállalatnak paksi telephelyét, ahol találkozott Süli Jánossal, a paksi atomerőmű teljesítmény-fenntartásáért felelős tárca nélküli miniszterrel, 2019. november 5-én. A felek szót ejtettek a projekt megvalósításával kapcsolatos kérdésekről.

 

- Jelen pillanatban a paksi atomerőmű blokkjainak bővítését célzó projekt az engedélyeztetési dokumentumok előkészítési szakaszában van. Pakson az ASZE Mérnöki Vállalat és az Atomprojekt több mint 120 alkalmazottja a magyar partnerekkel közösen dolgozik a projekten – mondta Alekszej Lihacsov.

A vezérigazgató kiemelte: - Egy hónapja a megrendelő – a Paks II. projekttársaság – elfogadta a műszaki tervet, amely fontos mérföldkövet jelent az új blokkok építésére vonatkozó engedély megszerzésének folyamatában.

 

- Meggyőződésünk, hogy az orosz fővállalkozó teljes mértékben meg fog felelni az összes magyar, európai és nemzetközi nukleáris biztonsági követelménynek. A Paks II. projekt valóban nemzetközi, ezt bizonyítja, hogy olyan nagyvállalatok vesznek részt benne, mint például a General Electric, amely a turbinákat szállítja vagy a Framatome-Siemens francia-német konzorcium, amely a Roszatom leányvállalatával, a RASU-val közösen a blokkvezérlő berendezést szállítja.

- A projekt hozzávetőleg már 400 engedéllyel rendelkezik, beleértve a felvonulási területre vonatkozó és a környezetvédelmi engedélyt – jelentette ki Süli János.

 

Ezekben a napokban, november 6-7. között, a nukleáris technológiák fejlődéséről szóló nyilvános fórumot tartanak Pécsett.

 

A rendezvény célja, hogy lehetőséget teremtsen a nukleáris ipari szakemberek, a hatóságok, a szakértők, a környezetvédők és a társadalom közötti párbeszédre.

 

A Roszatom állami atomenergetikai konszern részt vesz a rendezvény szervezésében és a vállalat képviselői, továbbá azok az orosz városok, amelyek mellett atomerőművek működnek, valamint az orosz társadalmi szervezetek megosztják a nagyberuházási projektekben a környezetvédelmi kontroll és az átláthatóság terén szerzett tapasztalataikat.

 

Képünk: a Roszatom vezérigazgatójával találkozott Süli János

Paks, 2019. november 5. Paks II. projekten dolgozó mérnökök az orosz fővállalkozó, az ASZE Mérnöki Vállalat paksi telephelyén, ahol Alekszej Lihacsov a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója és Süli János a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter tartott sajtótájékoztatót 2019. november 5-én.

(Fotó: Kiss G. Péter/Paks-Press) +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű