Testületi döntések

Testületi döntések

2020. január 24. 10:25:27  nyomtatási kép


(PAKS-PRESS) Paks, 2020. január 24., péntek – Módosították a költségvetési számokat a Polgármesteri Hivatalban, megalakították a Paksi Közlekedési Kft-t és személyi változásokról is döntöttek a képviselők az önkormányzat csütörtöki ülésén – egyebek között erről tájékoztatta az újságírókat  Paks polgármestere a Városházán, pénteken délelőtt.

 

Szabó Péter sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy hetedszer módosította a költségvetését az önkormányzat, mert új bevételek érkeztek, kétszer két milliárd forint került a számlára, Süli János miniszter közbenjárására, az államtól.

Ezeket a pénzeszközöket az új városközpont és a Pollack utcai tulajdonviszonyok rendezésére fordíthatják, illetve a sorra kerülhet - egyelőre csak tervezési költségként -, a városi ivóvíz- és szennyvízhálózat teljes rekonstrukciójára Paks teljes területén. Ugyancsak érkezett még további forrás a paksi ivóvízhálózat javítására, 19 millió forint összegben.

 

Mint a tájékoztatón elhangzott, a költségvetés további módosításának oka volt, hogy a köztisztviselők illetményalapját saját forrásból, 10 százalékban tovább emelték, hogy a hivatali dolgozókat megtartsák, munkájukat elismerjék.

 

Az átmeneti költségvetést is módosították, miután a Paksi Közlekedési Kft. részére 3.5 millió forintot bocsátottak rendelkezésre. Az új alapítású cég a Protheus Holdingtól veszi át a városi közlekedés ellátásának feladatait, a tervek szerint 2021. januártól saját feladatellátás körében dolgozik majd.

 

A helyi közösségi közlekedés átszervezése elektromos buszokkal környezetbarát módon történik egy év után. A tíz, új busz új utakon is közlekedik majd, ahová a korábbi buszokkal a lakók nem jutottak el, gyakoriság is emelkedik, az előkészítést jellemzi, hogy három éve dolgoznak ezen a Hivatalban.

 

Ami a gazdaságossági mutatókat illeti, eddig is veszteséges volt a közlekedés, mert az önkormányzat egy ében mintegy 60-70 millió forinttal támogatta a két szinte jelentéktelen vonalat – mondta el Szabó Péter. Hozzátette, a közlekedési intézet tanulmányait felhasználva indul majd az önkormányzati közösségi közlekedési program, egyben számítanak a forgalom növekedésére is a Paks II. munkavállalóinak ideérkezése és majdani szállítása okán. Buszgarázs, töltőállomás teszi teljessé az új struktúrát.

 

Személyi változásokról határoztak, erről is tájékoztatott Szabó Péter. Elmondta, Paks Város Önkormányzatának zárt ülésen hozott döntése alapján felmentették tisztségéből Kiss Pétert, a Protheus Holding Zrt. vezérigazgatóját, valamint Tell Editet, a Csengey Kulturális Központ igazgatóját.

A Protheus Holding Zrt. vezérigazgatójának, 2020. február 1. napjától, határozatlan időre, Szabó Zoltánt nevezték ki. A Paksi Közlekedési Kft. élére Kiss Pétert választották. A képviselő testület 2020. január 25. napjától a Csengey Kulturális Központot működtető Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, határozatlan időre Márkus Zalán Gábort nevezte ki.

Tell Edit távozásával kapcsolatban a polgármester úgy fogalmazott, hogy előzetes megbeszélés alapján döntöttek. Külső-, belső és spirituális megújulásnak kell következnie az intézménynél, ezért a munkatörvénykövének megfelelően jártak el a felmentés meghozatalakor. A távozó igazgató új önkormányzati feladatot nem kap.

 

Kérdésre válaszolva Szabó Péter elmondta, hogy a 2020. január 23-án, Dr. Udvardy György érsek, pécsi apostoli kormányzóval közösen aláírt szándéknyilatkozat tartalma szerint a Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Templom téri épületének környezetében tornaterem és új iskolai épületszárny épül, ehhez piaci áron területet adnak el az iskolaudvar, illetve pálya terében. +++FACEBOOK

Paksi Atomerőmű