Nyolc éves az Atomenergetikai Múzeum
Legfrissebb

- Az Unióban termelt áram több mint fele karbonsemleges

- Két héten belül megszűnhet a veszélyhelyzet

- Süli János: a vírus nem hátráltatott minket

- Pünkösd: az ünnepet már nagytemplomban tartják meg

- Megnyitnak az óvodák és bölcsődék

- Reprezentatív az országos szűrővizsgálat

- Paks: 500 milliárd kilowattóra

- Visszatérhet lassan az egészségügyi ellátások köre

- Szabó Péter: hétfől újabb nyitás várható

- Lakásárak a virus idején

- Megérkezett Brüsszel jóváhagyása a talajelőkészítő munkákhoz

- A járványhelyzetben is jól teljesít a hazai erőműpark

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Nyolc éves az Atomenergetikai Múzeum

2020. március 10. 15:42:12  nyomtatási kép

Nyitott szemmel járj! – Nyolc éves az Atomenergetikai Múzeum

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. március 10., kedd – Az Atomenergetikai Múzeum megnyitásának nyolcadik évfordulóját az intézmény rendhagyó módon ünnepli: a tevékenységet és kísérleteket felvonultató rendezvénnyel készült az atomerőmű üzemi területén. A tavasz folyamán több városi intézményben tartanak hasonló akciót a múzeum munkatársai.

 

A múzeum 2019. éve az 50-es szám bűvöletében telt, hiszen számos, fél évszázaddal ezelőtti esemény köszönt vissza a rendezvényeken: túra az 50 évvel korábban megkezdett atomerőmű-építkezés helyszínén, holdra szállás és űrkutatás a Múzeumok Éjszakáján, sőt Woodstock hangulatát is megidézte az intézmény.

 

A tavalyi év kiemelkedő eredményeit követően – ami a programok sokszínűségében, nemzetközi megkeresésekben, modern kiállítási eszközök fejlesztésében és rekordlátogatottságban nyilvánult meg – a múzeum új kísérletbemutatókkal, rendhagyó program-elemekkel indította az új évtizedet.

 

A megnyitás évfordulójára összeállított programot az atomerőmű üzemi területének egy frekventált pontján, az Atomerőmű Tűzoltóság segítségével mutatta be a múzeum: emelőkosaras tűzoltóautóval és sugár-árnyékolt járművel, folyékony nitrogénnel, hordóugratással, brutális fizikával kápráztatták el az arra járókat.

A természettudományos ismeretterjesztésben hosszú ideje a múzeum mentora Hӓrtlein Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem mesteroktatója, aki még izgalmasabbá tette az évfordulós bemutatót.

 

A múzeum tevékenysége kapcsán elhangzott, hogy az atomenergetika megismertetése mellett olyan ismeretanyagot is biztosít az intézmény, amelyekről az energiatermelés kapcsán beszélni érdemes: a környezettudatosság, a megújuló energiaforrások, az atomerőművek klímaváltozást csökkentő hatása, az atomerőmű műszaki-innovációs tevékenysége.


A mérnökutánpótlás fenntartásának fontossága szempontjából pedig megkerülhetetlenné válik a természettudományos orientáció: a múzeum befogadható módon közelíti a tudományos témákat, felkeltve ezzel a fiatalok érdeklődését.

 

A 8. születésnap, amelyhez a Nyitott szemmel járj! szlogen kapcsolódik, annyiban is különleges, hogy az épület kapuin kilépve, külső színtereken (iskolák, közintézmények, polgármesteri hivatal, könyvtár stb.) is megmutatja magát a múzeum: a tavasz folyamán kísérletekkel, kiterjesztettvalóság-elemekkel ellátott interaktív tudáskapszulával települ ki egy-egy helyszínre. 


További részletek a PAKS FM-en és a múzeum honlapján érhetőek el. +++

 

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű