Adó és bérleti díjakat enged el az önkormányzat
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2020. december 3.

- Zárt Gastroblues

- Munkaerő átcsoportosítások az idősek otthonába

- A paksi beruházás ütemterv szerint halad

- Összefoglaló, 2020. december 2.

- Összefoglaló, 2020. december 1.

- Fontos mérföldkövek a Paks II. projektben

- Együttműködési megállapodás

- Gerjen: a vírus nem állíthatja le a kapcsolatokat

- Összefoglaló, 2020. november 30.

- Koronavírus: intézménybezárások Pakson

- Összefoglaló, 2020. november 27.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Adó és bérleti díjakat enged el az önkormányzat

2020. április 08. 12:00:56  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. április 8.,szerda – Megérkezett az FFP-3as maszkok első csomagja, a paksi gyermek-,  fog-, és háziorvosok számára 20 milliós adóalapig elengedik az iparűzési adót, az önkormányzati tulajdonban lévő helyiségek bérleti díjait augusztus 31-ig nem kérik a vállalkozásoktól.

- A paksi mentősök alapítványa a polgármesteri keretből 800 ezer forint eszközvásárlásra fordítható pénzhez juthat – egyebek között ezekről az új önkormányzati engedményekről és intézkedésekről tett bejelentést Szabó Péter polgármester a Városházán tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

 

- Megérkezett az FFP-3as maszkok első csomagja, ezek kiszállítása már ma megkezdődik a gyógyászati- és szociális intézmény-hálózathoz, és az idősek otthonába – tájékoztatott Szabó Péter polgármester.

 

Elhangzott: adókönnyítésekről is határoztak, ennek értelmében húsz milliós adóalapig az orvosok számára ebben az évben elengedik az iparűzési adót. Szabó Péter arról is tájékoztatott, hogy az önkormányzati helyiségek bérleti díját vállalkozások esetében augusztus 31-ig elengedik. Az intézkedés köznevelési intézményeket, gyógyszertárakat érint.

 

A „Paks és környéke mentéséért” paksi mentős alapítvány a polgármesteri keretből 800 ezer forinthoz juthat, az összeget eszközök vásárlásra fordíthatják.

 

- A most bejelentett kedvezmények, havi 10 milliós nagyságrendű összeget tesznek ki – mondta el a polgármester.

 

Újságírói kérdésre válaszolva arról is tájékoztatott Szabó Péter, hogy a rendőrség vezetőjének beszámolója alapján elmondható, Paks lakossága szabálykövető magatartást tanúsít, mindössze csak egy két szóbeli figyelmeztetés történt.

 

A tájékoztatón Szabó Péter beszámolt az eltelt egy hónap önkormányzati intézkedéseiről is. Az összefoglalóban elmondta, hogy a vírus terjedésének lassítására lemondtak, betiltottak rendezvényeket, március közepétől az óvoda-látogatási kötelezettségek alól felmentést adtak, bezártak az önkormányzati intézményeket, már kétszáz idős rászorult számára biztosítanak ellátást.

 

Az egészségügyi ellátások körét az egészségügyben dolgozók védelme érdekében szűkítették, a Polgármesteri Hivatalban az ügyintézőkkel a személyes találkozásokat csökkentették. Bezárták a parkokat és játszótereket, március 19-től az önkormányzati cégeket a munkahelyek megtartásra kérték. A vállalkozások számláit három napon belül kifizetik.

 

Március 20-tól időbeni korlátozásokat vezettek be a paksi piacon. A Volán a tanszüneti menetrendre állt át, a Paksi közlekedési Kft. szolgálatra átadta járműveit, ingyenessé tették a szociális és egészségügyi dolgozók számára a helyi közlekedést. Felvették a helyi szállás-adókkal a kapcsolatot, hogy elhelyezést biztosítsanak a karatén-kötelezettség teljesítéséhez és további nyolc lakást is előkészítettek. A Prelátus épületében szálláshelyet alakítottak ki a szociális és egészségügyi dolgozók számára.

Ugyancsak márciusban rendeltek meg húsz ezer szájkendőt a lakosság számára, március végén megérkezett az első ötezer darab, ezeket az 1-4 körzetben már megkapták. A maszkok kiszállításának folyamatosságát ígérte Szabó Péter.

 

A polgármester elmondta azt is, hogy a március 25-én történt költségvetési átcsoportosításból származó 125 milliós keret még tart, de szükség esetén bővíthető, eddig több, mint a felét költötték el ennek az összegnek. A Segítők, "Ancika" vezette alapítvány a polgármesteri keretből 1,2 millió forintot kapott.

Március 28-án megkezdték a paksi intézmények teljes körű fertőtlenítését. A gyógyászati központban bevezették az egykapus rendszert.

 

- Paks honlapján a koronavírus napi információk megtalálhatók – hangzott el az összegző, polgármesteri tájékoztatóban. +++

 

x

Paksi Atomerőmű