Testületi ülés
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. július 28.

- Tájékoztató a Szent István Napokról és a Város Napjáról

- A Paks II. beruházás a térség fellendülését szolgálja

- Összefoglaló, 2021. július 26.

- Új szolgálatvállalási lehetőség a honvédségnél

- Pupp Réka ötödik cselgáncsban

- Összefoglaló, 2021. július 23.

- Pupp Réka: ez életem egyik legjobb éve

- Összefoglaló, 2021. július 21.

- Összefoglaló, 2021. július 19.

- Hétvégi programkínálat Pakson - összefoglaló

- Összefoglaló, 2021. július 15.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Testületi ülés

2020. október 08. 11:04:42  nyomtatási kép
 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. október 8., csütörtök – Paks önkormányzata képviselő-testületi ülésén más napirendi pontok mellett, döntöttek a felújított központi park elnevezéséről. 


A tizenöt napirend előtt tárgyaltak arról is, a város országosan kiemelt feladat-ellátási kötelezettségére tekintettel, a polgármester járjon el a megyei Kormányhivatalnál annak érdekében, hogy egészségügyi dolgozókat ne vezényeljenek el Paksról. Döntöttek arról is, hogy Zenta várossal testvérvárosi kapcsolat jöhet létre. A lakótelepi központi park névadásról ügy döntöttek, hogy, a közterület az Atom tér nevet kapja. A testületi ülés részleteiről Szabó Péter polgármester csütörtökön reggel tartott sajtótájékoztatót.

 

Az egészségügy dolgozók átvezényléséről Heringes Anita (PDE) tett fel kérdést a polgármesternek. Szabó Péter egyértelművé tette a mai sajtótájékoztatón, hogy a kormányhivatal által rendelt kötelezettség nem kerülhető meg. Szólt arról is, törekednek arra Pakson és a járásban, hogy az alapellátás –és a szakellátás folyamatos legyen.

 

A Petőfi-, a Kálvária-, és a Deák Ferenc utca által határolt területben teljeskörűen felújítják a Szentháromság teret – erről a közbeszerzési terv módosításával határozott a képviselő-testület a tegnap tartott testületi ülésen. Erre azt követően került sor, hogy a felújításhoz az önkormányzat támogatási kérelmét elfogadták. Szabó Péter polgármester azt is elmondta, hogy a rekonstrukcióval a Paksi Bezerédj Általános Iskola diákjai biztonságosabb körülmények között járhatnak majd az intézménybe. A munka várhatóan már decemberben elkezdődhet.

A közbeszerzési éves tervet annak okán is módosították, hogy a Pollack Mihály utcától északra fekvő terület közmű-kiváltása aktuálissá vált, mert itt egy lakóterületet jelölnek ki.  

 

Az önkormányzati lakások bérleti rendeletét is módosította az önkormányzat. A korábbi, márciusi módosítások is azt a célt szolgálták, hogy csökkenjen a bérleti hátralék és az  új igények gyorsabban teljesülhessenek. 183 lakásból 15 van, ahová közérdekből helyezhetnek el bérlőket. A módosítással a Babits Mihály utcai lakásokból további szolgálati bérlakásokat szabadíthatnak fel.

 

A közlekedés helyzetének javítására egy munkacsoportot hívott életre a testület. A városi tömegközlekedést segíti majd a lengyel gyártótól érkező tíz Solaris busz, január elsejétől szeretnék indítani a programot. A munkacsoport feladata a jövőbeni közlekedés szervezése, az igények lehetőség szerinti jobb kielégítése. A munkacsoport öttagú lesz, három közlekedési szakember és két önkormányzati képviselő bevonásával. A két képviselő Pálmai Klára (Fidesz-KDNP) és Mezősi Árpád (PDE).

 

A lakótelepi központi park elnevezéséről is döntött a testület. A közterület az Atom tér nevet kapja. A névadásról megkérdezték a lakosságot. Két körben szavazhattak, a második fordulóban a Makovecz – Atom – Daróczy - Tarisznyás Györgyi – Csete György elnevezések voltak az ajánlott nevek között. A beérkezett szavazatok összesített száma 651 volt, ezek közül a legtöbbet, 215 szavazatot az Atom tér elnevezés kapta. Szabó Péter elmondta: a lakosság rendkívül alacsony számban vett rész a névalkotásban. A város főépítésze a Makovecz térnevet ajánlotta, a polgármester utólag elárulta, hogy ezzel a javaslattal egyetértett. Kérdésre válaszolva Szabó Péter elmondta, a tér elnevezésével a lakcím-jegyzékekben nem történik változás. Példaként említette a Csengey Dénes Kulturális Központot, amely a későbbiekben a Gagarin utca 2. szám alatt található.

 

Alapítványi támogatásokról is döntött a testület. Azokat az alapítványokat támogatják, amelyek ebben az évben még meg tudják valósítani az elképzeléseiket.

 

A képviselők elfogadták azt a javaslatot, hogy Zenta várossal testvérvárosi kapcsolat jöhessen létre. Zenta város Szerbiában, a Vajdaságban, a tartomány északi részén, Bácskában, a Tisza jobb partján, 42 km-re délre a szerb-magyar határtól található. A Délvidék egyik legrégibb települése, azon vajdasági városok egyike, amelyben a magyar lakosság van többségben, így a vajdasági magyarság egyik legfontosabb kulturális központja. A lakosainak száma 18 ezer, melynek 80 százaléka magyar anyanyelvű.

Ennek alapján a testület felhatalmazását a város vezetőjével való kapcsolatfelvételre és a testvérvárosi szerződés előkészítésére kérte Szabó Péter.

 

Mint az korábbról ismeretes, jelenleg testvérvárosi kapcsolata van Paksnak Reichertshofennel, Galántával, Kézdivásárhellyel, Loviisával, Viskkel és Novovoronyezs-zsel. - Az együttműködések legfontosabb területei: kultúra, a helyi identitás megőrzés lehetőségének támogatása, a közoktatásban részesülő gyerekek csereprogramon való részvétele, továbbá nem elhanyagolható a kereskedelmi-gazdasági célú kapcsolattartás sem.

- A magyarság-tudat erősítését Zenta város esetében is várhatóan támogatja a Nemzetpolitikai Államtitkárság is – vélekedett Szabó Péter polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján. +++

x

Paksi Atomerőmű