A Hivatal készséggel állt az újságírók rendelkezésére
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. május 10.

- Összefoglaló, 2021. május 7.

- Összefoglaló, 2021. május 6.

- A paksi Hahn János is tagja a magyar válogatott keretnek

- Ingyenes járatokat javasol a PDF frakció

- Összefoglaló, 2021. május 5.

- Összefoglaló, 2021. május 4.

- Sportoló paksiak – közösségi oldalon

- Összefoglaló, 2021. május 3.

- Szeged, Győr: kajak-kenu erőpróba

- Generációk együttműködése a Paks II. projektben

- Összefoglaló, 2021. április 30.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

A Hivatal készséggel állt az újságírók rendelkezésére

2021. január 21. 16:44:26  nyomtatási kép

Több mint száz munkatárs dolgozik a létesítésiengedély-kérelem elbírálásán


(PAKS-PRESS) Budapest, 2021. január 21., csütörtök – A Hivatal rövid időn belül válaszolt minden megkeresésre, az összes interjúkérésnek eleget tett, az egyik legfontosabb kérdés az új atomerőművi blokkok létesítési engedélyezési eljárásának aktuális helyzete volt – írja az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) évindító sajtótájékoztatójáról készített összefoglalójában, csütörtökön.  

 

Mint arról már korábban beszámoltunk, a nukleáris hatóság évindító sajtótájékoztatóját 2021. január 19-én, kedden, a járványhelyzetre való tekintettel elektronikus úton tartották meg. A média szép számú érdeklődése elsősorban a paksi atomerőmű jelenleg is működő és tervezett új blokkjaira irányult.

 

Írásbeli kérdésre válaszolva az új atomerőművi blokkok létesítési engedélyezési eljárásával kapcsolatban az OAH jelezte: jelenleg folyik a létesítésiengedély-kérelem dokumentumainak feldolgozása. Eddig néhány részlettel kapcsolatban kiegészítést, pontosítást kért a hivatal. Az eljárás 2021 őszéig tervezett befejezéséig ezek rendezhetők. A megalapozó dokumentáció további feldolgozása során felmerülhetnek még pótlási igények, de jelenleg ezek teljesítésének időigénye nem becsülhető.

 

Telefonos interjúban Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes elmondta: a Paksi Atomerőmű esetében 2020-ban mintegy 100 engedélyezési eljárást folytatott le és 300 ellenőrzést végzett a hivatal. Az egyik legnagyobb feladat az új típusú üzemanyagkazetták engedélyezése volt, amelyhez kapcsolódóan azt is meg kellett vizsgálni, hogy a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója alkalmas-e ezek tárolására, ehhez módosítani kellett a KKÁT üzemeltetési engedélyét is.

 

Az üzemidő-hosszabbításról szólva kiemelte, hogy az előző hosszabbítás több éves munkaprogram alapján történt, ha újabb üzemidő-hosszabbítást terveznek, akkor újból el kell végezni az elemzéseket, külön figyelmet fordítva a nem cserélhető berendezésekre, így például a reaktortartályra.

 

Fichtinger Gyula főigazgató telefonos interjúban elmondta: a tavaly benyújtott létesítésiengedély-kérelem elbírálásán az OAH közel 100 munkatársa, valamint hazai és külföldi szakértők dolgoznak. A főigazgató kiemelte, hogy a hatóságnak nincs elvárása az engedélyessel szemben, nem ír elő ütemtervet a további engedélykérelmek benyújtására, azok benyújtási idejét az engedélyes határozza meg.

 

A nukleáris biztonságot érintő munkálatokra szóló engedélykérelmek például még nem érkeztek be, ennek ütemezése az engedélyestől függ. A főigazgató hangsúlyozta, hogy a hivatal járványhelyzetben is ugyanúgy biztosítja az átláthatóságot hírek, közlemények útján: egy új elem jelent meg a korábbiakhoz képest, az elektronikus közmeghallgatás, melyet jogszabály szerint alkalmaz a Hivatal.

 

Az OAH 30 éves fennállásának és jövőjének kapcsán kiemelte, hogy sok feladattal bővült a hatóság hatásköre az elmúlt évtizedben, hosszú távú feladatmeghatározás jelenleg nem tervezhető, a napi kihívások szerint az aktuális teendőkre kell az erőforrásokat koncentrálni.

Az elektronikus sajtótájékoztatóhoz kapcsolódva az OAH bevezette a sajto@haea.gov.hu funkcionális e-mail címet, amely mostantól általános használatban lesz a sajtólevelezést illetően – írja a sajtótájékoztatóról szóló összefoglalóban, honlapján a Hivatal. +++


Képünk: Az OAH vezető munkatársai egy korábbi paksi közmeghallgatáson. (paks-press archív).

 

 

x

Paksi Atomerőmű