Nincs alternatívája nemzetünk függetlenségének
Legfrissebb

- Cím nélkül

- Paks-Dunakömlőd kerékpárút építés – szerződéskötés

- Felmentették tisztségéből Aszódi Attilát

- Továbbra is biztonságosak a hazai nukleáris létesítmények

- Városunk arca: védelem, szabályozás

- Kulcsszerepben az atomenergia

- Szabó Péter: a fejlődés látható éve lesz 2019

- Paks, városi szilveszter

- Karácsony után összeült a képviselő-testület

- Sikerrel zárult a karácsonyi cipősdoboz-akció

- Együttműködési megállapodás

- Gerjen a fejlődés útjára állt

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Nincs alternatívája nemzetünk függetlenségének

2018. március 15. 17:40:15  nyomtatási kép

Paks, 2018. március 15., csütörtök (PAKS-PRESS) – Bátran ki kell mondanunk, hogy 1848, 1956, 1989 forradalmainak örök fényében nincs alternatívája nemzetünk függetlenségének, önrendelkezésének, határaink, ezeréves keresztény kultúránk, magyar identitásunk megvédésének - mondta Szabó Péter polgármester az önkormányzat ünnepi estjén tartott beszédében, a Csengey Dénes Kulturális Központban.

 

„Ha az emberek mind egyetlen célt tűznének ki maguk elé, hogy a gyerekeiket bátor félelemre, lelkiismeretre neveljék, akkor az lenne biz a legeslegnagyobb forradalom” – idézte Jevgenyij Jevtusenko orosz író és költő szavait beszéde bevezetőjében a polgármester.

 

Mint mondta, vannak népek, akiknél az apák törvényes, vagy egyszerűen egyéni lelkiismereti kötelessége volt nagy, a népeik életét meghatározó ünnepeken asztalhoz ültetni a családot azért, hogy a szavak által elmondják, újra felidézzék a múlt nagy tetteit, jeles személyeit. Hogy legyenek büszkék elődeikre, tartsák tiszteletben hőstetteiket, építsenek hitükre, kitartásukra és azért, hogy éljenek úgy, hogy egyszer az ő gyermekeik fogják unokáikat asztalhoz ültetni és elmondani neki, hogy nagyapáik cselekedeteik által mit hagytak rájuk emberi értékekben, hitben, igazságban.

 

Ha ma este mi is asztalhoz ültetnék családunkat büszkén és bátran mondhatjuk el nekik, hogy az 1848-as forradalom hőseinek cselekedetei által is erős, büszke és bátor nemzet vagyunk. Forradalmi nép, aki szívvel, ésszel, bátorsággal és vére árán megharcolta saját életét, szabadságát, nemzeti függetlenségét – emlékeztetett Szabó Péter.

 

Mint rámutatott, olyan időket élünk, amikor szinte minden alternatív. Persze egy szabad világban ez így van rendjén. De a szabadságból rögtön szabadosság, vagy éppen anarchia lesz, ha a megkérdőjelezhetetlenül lelkünkbe írt alapvető értékeket választhatóvá, és ezzel együtt relatívvá tesszük.

- Ezért bátran ki kell mondanunk, hogy 1848, 1956, 1989 forradalmainak örök fényében nincs alternatívája nemzetünk függetlenségének, önrendelkezésének, határaink, ezeréves keresztény kultúránk, magyar identitásunk megvédésének, hangsúlyozta.

 

Napjaink politikai aktualitására áttérve Szabó Péter azokra a kérdésekre kereste a választ beszédében, hogy az 1848. március 15-i események 170. évfordulóján, néhány héttel a nemzetünk életét döntően befolyásoló esemény előtt: milyen úton megyünk tovább? A 2010-ben újra megtalált nemzeti úton, vagy a bizonytalan, sokszor kétes alternatívák útján? Akarjuk-e nemzeti önrendelkezésünket, függetlenségünket, keresztény, magyar kultúránkat, biztonságos hétköznapjainkat, idegenek által ránk erőltetett alternatívákra cserélni?

Akarjuk-e városunk fejlődését, családjaink mindennapi egzisztenciális biztonságát hosszú évtizedekre biztosító beruházást városunk, de az ország számára is kedvezőtlen, még a tisztelet hangján szólva is megkérdőjelezhető, mondhatnánk ámoni alternatívákra cserélni?

 

Tetteinkkel így, vagy úgy, de nyomot hagyunk a történelemben – folytatta Szabó Péter -, amelyek helyességét, igaz voltát gyermekeink, unokáink mesélik el, adják tovább, úgy ahogy az számukra jót vagy rosszat hoz majdani életükre - mint ahogy 1848 forradalmárai és szabadságharcosai is örök nyomot hagytak bátorságukkal, hitükkel, összefogásukkal a magyar és a világtörténelemben egyaránt.

 

- Kívánom mindannyiunknak az ő hitüket, a nemzet és az örök emberi értékek melletti elköteleződésüket. Hogy az ő igaz lelkületükkel tudjunk élni, dönteni családjaink, városunk, nemzetünk szabadságáról, biztonságáról, gyarapodó életéről, mondta befejezésül Szabó Péter.

 

 

A polgármester beszéde után, Enyedi Jánosnak és Polgár Zoltánnak átadták a „Tisztes Polgár” kitüntetést, majd Páskándi Géza: „Lélekharang” című darabjának előbemutatóját tekinthette meg a közönség, a Bartók Kamaraszínház előadásában.

 

Képünkön: Szabó Péter polgármester beszédét mondja a Csengey Dénes Kulturális Központban, 2018. március 15-én.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter) +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű